”En medborgarrättslig katastrof”

citeras Piratpartiets Rick Falkvinge i dagens Svenska Dagbladet …

Det handlar förstås om regeringens presentation av sin lagrådsremiss om datalagring – efter ett EU-direketiv som antogs i mars 2006 … och då Bodströmssamhället … ett uttryck som myntades av Oscar Swartz … så smått började snärja oss alla …  Nu har Beatrice Ask axlat Bodströms mantel …

Det visade sig att Beatrice Ask marscherade vidare. Idag har jag tittat igenom regeringen Reinfeldts lagförslag och har en del punkter som svärmen kan få rota vidare i. Naturligtvis svarar regeringen inte på några kniviga frågor utan försöker dribbla bort oss. (Oscar Swartz)

Vem du ringer, sms:ar eller mejlar. När du gör det. Var du börjar och var du slutar. Allt kommer att lagras från och med den 1 juli nästa år, vare sig du vill det eller inte”. (SvD)

Rick Falkvinge menar att direktivet är ett stort steg på vägen mot ett övervakningssamhälle.

– Det är bara att lägga ut dimridåer att säga att direktivet bara ska användas vid grov brottslighet. Nästa lagförslag ligger redan i kön. Det säger att polisen ska få begära ut data i alla brott som kan ge böter, från att cykla utan lyse och uppåt. (SvD)

Även om allas våra data ”bara” skall lagras i sexmånader och att uppgifterna endast får lämnas ut till polis som utreder brott som kan ge minst fängelse borgar detta inte för en rättssäkerhet och integritet värt namnet.

”Även uppgifter om telefonsamtal när den som är uppringd inte svarar ska registreras ” (SvD)

Skatan har själv blivit utsatt för avlyssning redan innan några som helst direktiv fanns om det hela … och det var en mycket obehaglig upplevelse.

Så här gick det till.

En dag ringde det någon som presenterade sig som kriminalpolis så och så och frågade Skatan om hon brukade ringa ett visst nummer (mobilnummer).

– Nej, det känner jag inte till.

Polisen berättade då att de hade avlyssning på det numret och vid två tillfällen hade det numret ringt upp Skatans hemtelefonnummer (i Stockholm).

– Ja, det måste ju vara någon som ringt fel då, antog Skatan …

– Men icke, sa polisen.  De hade talats vid längre än så enligt en telefonlista polisen hade lagt vantarna på och fått tag i  någonstans ifrån.

Det började kännas verkligen obehagligt.

– Var det någon annan i hushållet som kunde ha kontakt med det här numret?

– Nej … det är ju bara jag och min man.

Ibland var våra barn på besök förstås och kanske kunde de ha använt telefonen men datumet stämde inte när de varit hos Skatan.

– Ja sonen kommer förstås från gansterstaden Borlänge, men själv är han då rakt ingen ganster, försökte Skatan skämta …

Det var inte roligt.

Polisen och Skatan resonerade fram och tillbaka och kom så småningom fram till att Skatans nummer kanske blivit ”kapat”  på något sätt utan att de  visste om det … och till slut frågade Skatan var det var för en ganster de var ute efter, som de la så mycket spaning på.

– Det vår jag egentligen inte säga, sa polisen … men jag gör ett undantag eftersom du har råkat så illa ut och tar så illa vid dig. Det var en riktig läskig typ som de jagade för grovt rån med mycket våld inblandat.

Så hade detta skett efter den 1 juli nästa år … hade just Skatans telefonnummer undersökts närmare. Till vem hon ringde och vem som ringde till henne … man hade kanske kartlagt annat elektroniskt som kom från Skatan också … hennes ip-adress, hennes email etc etc …

Hur ”oskyldig” man än är,  är det inte  i ett sådant  land man vill leva i … ett sådant övervakningssamhälle … där man vill hålla reda på ALLA medborgares minsta rörelser.



6 reaktioner till “”En medborgarrättslig katastrof”

  1. Hej på dig!
    Usch ja, att storebror ser oss är inte nytt och värre blir det framöver i jakten på terrorister! Vilket land som jagar dom är bekant, men det borde finnas ”gränser”.
    Du råkade ju riktigt illa ut och det är fler som gjort.
    Tur att du klarade dig ur den knipan!
    Hoppas det är ok. att jag länkar hit fr. min hemsida, då även jag tagit upp den del otrevligheter som kommit upp till ytan.
    Ha det gott!
    Kram, Agneta

    1. Nej det känns verkligen obehagligare och obehagligare … Överallt denna övervakning. Alla för att eventuella terrorister skall kunna ”naglas”. Känns inte bra.

      Självklart får du länka. Självklart.

      Kram!

    1. Det är faktiskt så att även vi ”ärliga” människor, vi vanliga kanske inte vill att ALLT vi gör elektroniskt skall sparas … och eventuellt missbrukas. I Tyskland vågar man inte maila eller ringa till Psyket t ex eller till Anonyma Alkoholister eller ja .. vad man nu kan tycka är känsligt och det man inte vill att någon annan skall se.

      Skrämmande framtid … verkligen.

      Kram!

  2. Våra vanor registreras redan idag. Alla elektroniska spår vi lämnar efter oss. Allt ifrån var och när vi använder betalkort, handlar på nätet, är på nätet, vilka sidor vi är inne på under surfandet mm mm.
    Google är en stor, mycket stor, aktör när det gäller kartläggning av oss. En stor marknad är riktad reklam. Kan verka oskyldigt, men vad är nästa steg?
    Tänk efter om inte ni också fått eller känner till folk som fått speciellt riktad reklam. Adress till viss kategori av kunder kan köpas idag.
    Nyblivna föräldrar som får erbjudanden. Ägare till nyköpta hus. Har barn som är i viss ålder. Eller ett otäckt senario som nyblivna änkor/änklingar kan drabbas av (min mor bl a). Erbjudande om att sälja sitt hem (antingen fastigheten eller innehållet eller både och) och erbjudande om gravsten.

    1. Jag vet … att de i många fall registreras … Men än så länge sparas i alla fall inte mina mail, och mina telefonsamtal och till vem jag har ringt och vart jag söker mig … om jag inte medgivit det någonstans. (Jo, förstås hos mitt telefonbolag för att de skall kunna skicka räkning … men )

      Det finns ju många allmänna register förstås om vår ålder, var vi bor, om vi skattar, hur mycket vi tjänar etc etc …

      men än så länge sparas inte våra allra privataste … om vi inte ÄR kriminella förstås och man har GILTIGA skäl att gå in och spara och spåra.

      Kram!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.